공유숙박 서비스의 정보주체별 정보품질과 소비자 정보만족에 관한 연구-에어비앤비 사례를 중심으로-
저자 : 주위에치, 김소연
발행연도(출간연도) : 2019년
저널명(출판사명) : 소비문화연구
권호사항(ISBN) : 22(4)
초록(내용소개)
공유숙박서비스에서는 호스트, 플랫폼, 그리고 다른 소비자들이 소비자에게 정보를 제공한다. 공유숙박서비스는 개인의 안전에 직결되는 서비스이기 때문에 신뢰할 수 있는 정보환경을 구축하여 소비자의 합리적인 의사결정을 돕는 것이 매우 중요하다. 이에 본 연구에서는 공유숙박서비스의 정보의 질을 개선하기 위하여 각 정보 제공주체가 제공하는 정보의 품질 수준을 살펴보고, 정보품질이 정보만족도에 미치는 영향을 살펴보았다. 본 연구는대표적인 공유숙박서비스인 에어비앤비를 대상으로 최근 1년 이내에 에어비앤비를 이용한 경험이 있는 20-50대소비자에게 온라인 설문조사를 실시하였다. 그 결과 소비자는 모든 정보 품질에 대하여 3점 이상으로 보통보다조금 높게 평가하고 있었다. 구체적으로 용이성과 적시성에 대한 평가가 상대적으로 높고, 충실성과 신뢰성에 대한 평가가 낮은 편이었다. 정보제공주체별로 정보품질을 비교해 본 결과, 소비자는 소비자들이 제공하는 공유숙박 정보의 품질을 가장 높게 평가하였고, 모든 정보품질 속성에 대하여 호스트가 제공하는 정보를 가장 낮게 평가하였다. 특히 호스트가 제공하는 정보의 신뢰성에 대한 점수가 모든 정보품질 속성 중에서 가장 낮았다. 다음으로 다중회귀분석을 통해 정보품질에 대한 평가가 정보탐색에 대한 소비자의 만족에 어떠한 영향을 미치는지를살펴본 결과, 3가지 정보제공주체가 제공한 정보에서 모두 신뢰성과 용이성이 높을수록 실용적 정보만족도가 높았으며, 유희성이 높을수록 쾌락적 정보만족도가 높았다. 반면 정보제공주체별로 정보만족도에 영향을 미치는 정보품질 속성에 차이도 있었는데, 소비자가 제공하는 정보의 경우 생동감이 쾌락적 만족과 실용적 만족에 유의한영향을 미쳤고 플랫폼이 제공하는 정보의 경우 적시성이 실용적 만족에 유의한 영향을 미쳤다. 본 연구는 이러한연구 결과를 바탕으로 공유숙박서비스에서 정보를 제공하는 정보제공주체별로 정보품질을 개선하기 위한 시사점을 제안하였다.
In shared accommodation services, there are three sources of information: the hosts, the platform, and other consumers who have used the shared accommodation services. Since shared accommodation services are directly related to consumers’safety, it is very important to build a reliable information environment. This study investigated how consumers evaluate information quality of the each information providers in the sharing accommodation service and how information quality influences consumers’ information satisfaction with the purposed of improving information environment in the shared accommodation services. This study analyzed the case of AirBnB which takes up more than 90% of Korean shared accommodation market and 330 surveys were collected via online consumer survey. The information quality of shared accommodation service were measured in 6 dimensions such as credibility, usability, timeliness, diversity, vividness, and playfulness. Consumers evaluated credibility and diversity relatively lower and evaluated usability and timeliness higher than other dimensions. Especially, credibility of the host-provided information was evaluated the lowest and the quality of host-provided information was evaluated the lowest in all dimensions. According to the results from multiregression analyses, usability and credibility of the information provided by all three sources significantly increased the utilitarian information satisfaction. And playfulness of the information provided by all three sources significantly elevated the hedonic information satisfaction. And vividness of the consumer-provided information significantly increased utilitarian and hedonic information satisfaction. Based on the findings, this study proposed implications for improving the information in the shared accommodation services.